Barndomslyd


For ganske nøyaktig ett år siden flyttet foreldrene mine fra mitt barndomshjem i Sauland. Samtlige unger var flyttet ut og en ny status som pensjonister startet, og derfor skulle nestemann flytte inn. Litt rart siden vi har holdt hus der siden 1983.

Jeg har ikke vært der siden samme tid i fjor. Men etter så mange år der er minnene sterke og jeg har fremdeles en sterk tilknytning til stedet. Rett før selve flyttingen var et faktum kom jeg på at jeg burde ta opp lyden av huset. Det slo meg at jeg husker veldig mye basert på lyd. Synet er kanskje den beste sansen for minner, men lyd er en sterk nummer to. Etterfulgt av lukt og det taktile, pluss eventuelle andre. Dessverre kom jeg på det litt for sent så jeg fikk ikke tak i godt nok opptaksutstyr og lagt en god nok plan for hva som skulle lydfestes. Men noe ble det.

Jeg har jo alskens bilder og film fra huset, men det å bare høre lyden gir en annen gjenopplevelse av stedet. Merkelig å høre lyden nå ett år etter uten å ha vært tilbake selv.

Her er 5 minutter med lyd fra Sauland for den spesielt interesserte eller tidligere besøkende.

[audio:http://www.langtynnmann.com/wp-content/uploads/2012/09/lydenavsauland.mp3|titles=Lyden av Sauland]

6 kommentarer til “Barndomslyd”

 1. nostalgisk! tre favorittar: 1) glassdøra som smell i dragsuget når ein opner ytterdøra, 2) loftstrappa og 3) det tempoet opp kjellertrappa som er høgare enn nedover.

 2. @elise
  Kommentar til 1): Eg freista fleire opptak av den lyden for å fange det ordentlig store smellet, men kvar gong vart det anten for høgt slik at lyden skurra eller at det ikkje vart godt nok dragsug. Men nøgd med resultatet likevel. 🙂

 3. Nostalgisk og historisk materiale! Rart kor godt ein hugser lydar. Klarte å henge med kvar du var. Fekk du opptak av skyvedørene mellom stuene?

 4. @ingeborg
  Ah! Gløymte dei! Det var dumt. Høyrte på alle filene i går, men ikkje nokon skyvedører der. Får berre stole på det interne minnet…

 5. Veldig nostalgisk ja..! Luka opp til loftet er jo ikkje til å ta feil av, og smelling med skuffer på kjøkkenet er jo klassisk. Også inngangsdøra og subbinga på grusen og fram til dei fem trappetrinna opp.
  Skyvedørene hadde jo vært fine å ha, men dei vart så vanskelege å få opp med åra, så kunne blitt vanskeleg å få den «rette» lyden?

 6. @Mia

  Poeng det med å få den rette lyden, men hadde vært fint å få den representert. Får ta en dobbeltsjekk!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *