Hodetelefonforsterker


Hodetelefonforsterker er noe man må ha. Gjerne med fire kanaler. Når internett gir deg dette for fattige 200 kroner, ja, da klinker man til. Endelig slipper vi å knote med en ekstra mikser og en haug med kabelsplittere i studio.

Jeg hentet den i dag, og han som solgte den ga meg to strømkabler i tilfelle en av de ikke fungerte. Han hadde ikke brukt den selv på 5-6 år, så jeg måtte bare si fra hvis den ikke fungerte. På vei ned trappa ristet jeg litt på den og hørte at det var noe løst inni. Denne måtte skrus opp.

Elektriske operasjoner har jeg gjort sporadisk opp gjennom, og mest ganske enkle ting. Men hvis man bruker øynene godt og ser hvordan ting er plassert slik at man får plassert ting tilbake riktig sted er det ikke mye som kan gå galt. Og så har jeg fått noen tips og triks av min gode far.

Inni fant jeg fire løse deler der det var tydelig at tre av de utgjorde en helhet, nemlig en hodetelefoninngang. Den ville nok fungert slik den var, med litt lim og en runde med teip så den ganske frisk og rask ut. Det er bare to av delene som er limt og teipet sammen. Den tredje delen skulle dyttes på plass på baksiden. Dette måtte jeg gjøre med tynne fingre og en skrutrekker, for alt var plassert under et stort kretskort, jeg ikke hatt tatt bryet med å skru av, for skruene var gjemt under noe merkelig lim som så ut som størknet syltetøy og var veldig hardt.

Men så oppdaget jeg at en av knappene i front ikke ville holde seg inne. For å undersøke den saken nærmere var jeg nødt til å ta av det store kretskortet, og kunne da ha spart meg for litt lirking. Det viste seg at på den aktuelle litt defekte knappen mangler det en ørliten sak som jeg ikke helt vet hva er, men jeg avgjorde at det var ikke noe jeg kunne fikse med det jeg hadde tilgjengelig. Ser man godt etter på den midterste delen vil man se en liten metalldings som mangler. Knappen er en mute-knapp, og den står ikke på mute, så det er i prinsippet ikke noe problem når den skal brukes.

Av andre ting som ikke så helt bra ut inni forsterkeren var noen svidde transistorer, eller området rundt så litt svidd ut. Jeg vet ikke om de ikke funker, eller om det vil ha noe å si for hvordan den er å bruke. Satser på at det går greit. Noe har i alle fall gått varmt på et tidspunkt, så jeg får passe på å slå den av etter bruk.

Så var det bare å skru den sammen igjen. Det var vanskeligere å få den sammen enn å skru den fra hverandre, men til slutt så klikka alt på plass. Nå gjenstår det bare å se om den faktisk fungerer.

Og hva med den fjerde delen. Den lille runde dingsen fant jeg ikke plass til noe sted. Det var mange av samme sort, men de satt på plass der de skulle, så det var ikke noe sted å gjøre av den. Da har jeg en i reserve.


Ett kommentar til “Hodetelefonforsterker”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *