Overvåkning


Sveins bevegelser en torsdag i november.
Sveins bevegelser en torsdag i november.

Årets tredje telefon etter at jeg badet med iPhonen og hadde et intermesso med en Windowstelefon har jeg nå en periode i nye telefondrakt. Denne gangen en Galaxy S3 som jeg kjøpte av en kar i Fredrikstad for noen hundringser. Denne telefonen viste seg plutselig å gi en overraskende bonus. Eller ikke så overraskende egentlig.

Det viser seg at Android konstant sender beskjed til Google om hvor jeg befinner meg til enhver tid med relativt pinlig nøyaktighet. For at en telefon skal være mobil og fungere må noen til en viss grad vite hvor jeg er. Men at Google trenger disse opplysningene hadde jeg ikke tenkt over. Jeg har helt sikkert takket ja til dette uten å være klar over det. Ikke noe stort problem for meg, men slike ting kan være litt trøblete for andre.

Hvorfor Google gjør dette vet jeg ikke, men de lever jo av å vite mest mulig om hver enkelt person. Det styrker også min mistanke om at det er på bakgrunn av slike data at Google kan si noe om hvor det er trafikkork på Google Maps. Da jeg lastet ned loggdataene stod det også nærmere spesifisert at jeg mest sannsynlig var i en bil på et gitt tidspunkt.

På en måte er dette egentlig en god ting. Hvis ikke jeg og andre deler disse personlige dataene så vil heller ikke karttjenesten fungere optimalt. Og om jeg vil bruke trafikkmeldingene til Google må jeg også bidra. Hvis jeg ikke vil bidra så må jeg nesten la være å bruke tjenesten. Det blir omtrent som å se på TV uten å betale lisens i så fall.


2 kommentarer til “Overvåkning”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *