Sjuk NAS


NASen er sjuk. Den har vært det siden i sommer, men jeg har ikke fått tomla meg til å gjøre noe med før i det siste. Jeg har liksom tenkt at alt ville løse seg med en firmwareoppdatering, men det viste seg å ikke være så lett. Helt kort får jeg ikke kontakt med den med mine disker inni. Og det er det som er det dramatiske.

Yr og glad over å ha alle mine datas samlet dobbelt opp ett sted etter tidligere skandaler følte jeg meg sikker på at skulle den ene disken ryke var alt på plass på den andre. Det er det mulig at det er, men jeg får ikke digital kontakt. Den eneste kontakten jeg får er hvis jeg putter inn en lånt tom disk og der mine ligger i et annet rom. Svært frustrerende og ikke minst skummelt. Hvis to disker er utslettet er alt borte. Jeg hadde på anbefaling vurdert å ta backup av NASen for ekstra, men tenkt at det ikke var prekært da jeg har en slags sikkerhet i NASen. Så feil kan man ta.

Men Netgear som har levert meg NASen er svært hjelpsomme og ikke minst tålmodige. Så etter to ukers korrespondanse med prøv dette, dette og dette har de fremdeles ikke gitt opp og det siste er at hvis ikke det går nå må noen hissige L3-teknologer, hva nå enn det er, få tilgang til NASen og se hva som er galt.

Men før det har jeg fått beskjed om å gjøre en diagnostisk sjekk av diskene. Til det har jeg fått låne et kabinett av Hans Martin til å putte disker i, en Windowsmaskin fra jobben og programvare fra diskprodusenten. Nå skal den scanne gjennom og den sier at det tar et sted mellom 86 og 152 timer.

Det blir litt for mye når man sitter med for lite kunnskap og for liten tid til å lese seg opp på alt. Men har fortsatt håp for det digitale arkivet når man får velvillig hjelp fra kjente og ukjente.


5 kommentarer til “Sjuk NAS”

  1. @Richy
    Takk! Men disk 1 er dau. «Too many bad sectors». Disk 2 skal være bra. Så da gjelder det å redde stumpene!

  2. «Too many bad sectors» høyres ikkje bra ut. Kjipt. Går ikkje ann å hente ut nokre filer frå den daue ein gang?

  3. Føler med deg! Det skal ikke være lett med slike datas. Er spent på å høre utfallet av arbeidet til de mystiske L3-teknikerne til Netgear og hva de får til.

    Selv har jeg gått for en NAS som støtter hot-swap av disker. Det gjør at jeg kan ta ut en av fire disker mens NASen ruller og går, for så å sette inn en ny, og frisk disk.

  4. Mia: får ikkje henta ut noko nett no. Men mogeleg at L3-teknikkarar har nokre ess i ermet!

    Håvard: hot-swaping høres diggbart ut. Kan gjøre det med min og, men ikke like stor effekt som med fire disks.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *